Zostań naszym pacjentem
Każda osoba ubezpieczona w Narodowym Funduszu Zdrowia (NFZ) ma prawo do wyboru lekarza, pielęgniarki i położnej podstawowej opieki zdrowotnej. Zachęcamy pacjentów do wyboru personelu medycznego Przychodni Zdrowia w Warce.
Każda osoba ubezpieczona w Narodowym Funduszu Zdrowia (NFZ) ma prawo do wyboru lekarza, pielęgniarki i położnej podstawowej opieki zdrowotnej. Zachęcamy pacjentów do wyboru personelu medycznego Przychodni Zdrowia w Warce.
Prowadząca edukację: pielęgniarka Bogumiła Kokosińska, pielęgniarka Ewa Pochylska
Cel spotkania:
Uczestnicy poznają podstawowe wiadomości o hiperlipidemii. Potrafią stosować dietę w hiperlipidemii
Termin i miejsce edukacji
Edukacja jest prowadzona – dwa razy w miesiącu (w środy) w siedzibie SPZOZ w Warce
EDUKOWANI PACJENCI:
Edukowani pacjenci to osoby ze świeżo rozpoznaną hiperlipidemią.
W celu umówienia dogodnego terminu spotkania zapraszamy Państwa
od poniedziałku do piątku do rejestracji w godzinach 07:00 – 18:00
lub do kontaktu telefonicznego z Przychodnią
pod nr telefonu: 48 670 29 99
Prowadząca edukację: pielęgniarka Bogumiła Kokosińska, pielęgniarka Ewa Pochylska
Co to jest hipercholesterolemia i jakie są przyczyny?
Hipercholesterolemią nazywamy zwiększenie stężenia cholesterolu w osoczu. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego za nieprawidłowe uznaje się następujące stężenia:
U osób obciążonych dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym (wskaźnik SCORE ≥5%) oraz u chorych z chorobą niedokrwienną serca lub cukrzycą konieczne jest wzmożenie działań profilaktycznych i dążenie do uzyskania u pacjenta niższych docelowych stężeń cholesterolu:
W miarę możliwości można próbować w wymienionych grupach osiągnąć jeszcze niższe wartości stężeń:
Wyróżnia się hipercholesterolemię:
Ryc. 1. Czynniki ryzyka chorób układu krążenia
Jak często występuje hipercholesterolemia?
Stężenie cholesterolu LDL powyżej 3,0 mmol/l występuje u około 60% dorosłych Polaków.
Najczęstsza jest hipercholesterolemia wielogenowa, która występuje u 1 osoby na 10–20 zależnie od wieku (częściej u osób starszych). Hipercholesterolemie uwarunkowane genetycznie są rzadsze (występują u 1 osoby na 500–1000).
Jak się objawia?
W przypadku postaci wielogenowej brak jest charakterystycznych objawów. Pierwsze objawy często wynikają z powikłań hipercholesterolemii, takich jak: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca tętnic szyjnych lub tętnic kończyn dolnych.
Do objawów postaci rodzinnej zaliczamy:
Objawy te są następstwem nadmiernego gromadzenia się cholesterolu w tkankach. Objawy te nie występują często, mogą być nieobecne wszystkie z tych objawów lub niektóre z nich. O hipercholesterolemii rodzinnej pośrednio świadczą przedwczesne objawy miażdżycy. Sugerują ją także choroba wieńcowa lub zaburzenia lipidowe rozpoznane w młodym wieku u rodziców i rodzeństwa.
Diagnoza.
W celu wykrycia hipercholesterolemii należy co 5 lat (najlepiej razem z kontrolą ryzyka chorób układu krążenia) oznaczyć stężenie cholesterolu całkowitego, a w przypadku dużego ryzyka – wykonać pełny lipidogram.
Leczenie.
Do metod niefarmakologicznych należą:
Leczenie farmakologiczne:
Głównymi lekami stosowanymi w celu obniżania stężenia cholesterolu są statyny.
Profilaktykę chorób układu krążenia prowadzi się przez całe życie, a jej istotą są regularne wizyty kontrolne oraz stosowanie się do zaleceń lekarskich. Po uzyskaniu odpowiednich stężeń cholesterolu u chorego, warunkiem utrzymania się tego korzystnego stanu jest kontynuowanie terapii. Dlatego w tej sytuacji nie można mówić o całkowitym wyleczeniu chorego i nie można zakończyć leczenia.
Hipercholesterolemia może przyczyniać się do wystąpienia:
Co robić, aby uniknąć zachorowania?
Do zasad zapobiegania hipercholesterolemii należą: zachowanie odpowiedniej aktywności fizycznej, eliminacja innych czynników ryzyka, jak palenie tytoniu, oraz stosowanie zasad zdrowej diety.
Zalecenia żywieniowe
Przykłady produktów, które należy spożywać, żeby zmniejszyć stężenie LDL-C i poprawić profil lipidowy,
Przykłady produktów, które należy spożywać, żeby zmniejszyć stężenie LDL-C i poprawić profil lipidowy osocza | |||
Produkty | Preferowane | Do spożywania z umiarem | Do spożywania sporadycznie i w ograniczonej ilości |
produkty zbożowe | pełnoziarniste | białe pieczywo, ryż i makaron, herbatniki, płatki kukurydziane | ciasta, mufinki, placki z nadzieniem, rogaliki z ciasta francuskiego |
warzywa | surowe i gotowane | ziemniaki | warzywa przygotowane na maśle lub śmietanie |
rośliny strączkowe | soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, soja | ||
owoce | świeże lub mrożone | suszone, galaretki, dżem, owoce z puszki, sorbety, soki | |
słodycze i słodziki | niekaloryczne słodziki | sacharoza, miód, czekolada, cukierki | ciasta, lody, fruktoza, słodzone napoje bezalkoholowe |
mięso i ryby | chude i tłuste ryby, drób bez skóry | chude plastry wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, cielęciny, owoce morza, w tym skorupiaki | kiełbasy, salami, boczek, żeberka, hot dogi, podroby |
produkty mleczne i jaja | odtłuszczone mleko i jogurty | niskotłuszczowe mleko, ser i inne produkty mleczne, jaja | nieodtłuszczony ser, śmietana, pełnotłuste mleko i jogurty |
tłuszcz do gotowania i sosy (dodatki) | ocet winny, musztarda, sosy beztłuszczowe | oliwa z oliwek, oleje roślinne z roślin nietropikalnych, margaryny nieutwardzone, sosy sałatkowe, majonez, ketchup | tłuszcze zawierające izomery trans kwasów tłuszczowych i utwardzone margaryny (lepiej ich unikać), oleje palmowy i kokosowy, masło, smalec, słonina |
orzechy/ziarna | wszystkie (z wyjątkiem orzechów kokosowych), niesolone | orzechy kokosowe | |
techniki przyrządzania | grillowanie, gotowanie, duszenie | smażenie w woku, pieczenie | smażenie na patelni |