Edukacja Pacjentów ze świeżo rozpoznaną hiperlipidemią

Edukacja pacjentów ze świeżo rozpoznaną hiperlipidemią

Prowadząca edukację: pielęgniarka Bogumiła Kokosińska, pielęgniarka Ewa Pochylska

Cel spotkania:
Uczestnicy poznają podstawowe wiadomości o hiperlipidemii. Potrafią stosować dietę w hiperlipidemii

Termin i miejsce edukacji

Edukacja jest prowadzona – dwa razy w miesiącu (w środy)  w siedzibie SPZOZ w Warce

EDUKOWANI PACJENCI:

Edukowani pacjenci to osoby ze świeżo rozpoznaną hiperlipidemią.

W celu umówienia dogodnego terminu spotkania zapraszamy Państwa

od poniedziałku do piątku do rejestracji w godzinach 07:00 – 18:00

lub do kontaktu   telefonicznego z Przychodnią

pod nr telefonu: 48 670 29 99

Materiały edukacyjne dla osób z hipercholesterolemią

Prowadząca edukację: pielęgniarka Bogumiła Kokosińska, pielęgniarka Ewa Pochylska

Co to jest hipercholesterolemia i jakie są przyczyny?

Hipercholesterolemią nazywamy zwiększenie stężenia cholesterolu w osoczu. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego za nieprawidłowe uznaje się następujące stężenia:

  • cholesterolu LDL ≥3,0 mmol/l (115 mg/dl)
  • cholesterolu całkowitego ≥5,0 mmol/l (190 mg/dl)

U osób obciążonych dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym (wskaźnik SCORE ≥5%) oraz u chorych z chorobą niedokrwienną serca lub cukrzycą konieczne jest wzmożenie działań profilaktycznych i dążenie do uzyskania u pacjenta niższych docelowych stężeń cholesterolu:

  • cholesterolu LDL poniżej 2,5 mmol/l (100 mg/dl)
  • cholesterolu całkowitego (TC) poniżej 4,5 mmol/l (175 mg/dl)

W miarę możliwości można próbować w wymienionych grupach osiągnąć jeszcze niższe wartości stężeń:

  • LDL cholesterolu poniżej 2,0 mmol/l (80 mg/dl),
  • cholesterolu całkowitego poniżej 4,0 mmol/l (155 mg/dl).

Wyróżnia się hipercholesterolemię:

  • pierwotną, której przyczyną jest defekt jednego genu (tak jest w przypadku hipercholesterolemii rodzinnej i rodzinnego defektu apolipoproteiny B100) lub wielu genów (hipercholesterolemia wielogenowa). Na ujawnienie się hipercholesterolemii wielogenowej wpływa również nieprawidłowa dieta
  • wtórną, będącą wynikiem stosowania leków (progestagenów, glikokortykosteroidów, inhibitorów proteaz stosowanych w leczeniu zakażenia HIV, tiazydowych leków moczopędnych, niektórych beta-blokerów) lub objawem innych chorób, m.in.:
    • niedoczynności tarczycy
    • zespołu nerczycowego
    • chorób wątroby przebiegających z cholestazą (zwiększenie stężenia kwasów żółciowych we krwi i tkankach).

Ryc. 1. Czynniki ryzyka chorób układu krążenia

Jak często występuje hipercholesterolemia?

Stężenie cholesterolu LDL powyżej 3,0 mmol/l występuje u około 60% dorosłych Polaków.

Najczęstsza jest hipercholesterolemia wielogenowa, która występuje u 1 osoby na 10–20 zależnie od wieku (częściej u osób starszych). Hipercholesterolemie uwarunkowane genetycznie są rzadsze (występują u 1 osoby na 500–1000).

Jak się objawia?

W przypadku postaci wielogenowej brak jest charakterystycznych objawów. Pierwsze objawy często wynikają z powikłań hipercholesterolemii, takich jak: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca tętnic szyjnych lub tętnic kończyn dolnych.

Do objawów postaci rodzinnej zaliczamy:

  • żółtaki płaskie powiek
  • żółtaki ścięgna Achillesa
  • żółtaki guzowate
  • żółtaki wyniosłe skórne
  • rąbek starczy rogówki.

Objawy te są następstwem nadmiernego gromadzenia się cholesterolu w tkankach. Objawy te nie występują często, mogą być nieobecne wszystkie z tych objawów lub niektóre z nich. O hipercholesterolemii rodzinnej pośrednio świadczą przedwczesne objawy miażdżycy. Sugerują ją także choroba wieńcowa lub zaburzenia lipidowe rozpoznane w młodym wieku u rodziców i rodzeństwa.

Diagnoza.

W celu wykrycia hipercholesterolemii należy co 5 lat (najlepiej razem z kontrolą ryzyka chorób układu krążenia) oznaczyć stężenie cholesterolu całkowitego, a w przypadku dużego ryzyka – wykonać pełny lipidogram.

Leczenie.

Do metod niefarmakologicznych należą:

  • stosowanie zasad zdrowej diety
  • codzienna aktywność fizyczna
  • eliminacja czynników ryzyka (takich jak palenie tytoniu)

Leczenie farmakologiczne:

Głównymi lekami stosowanymi w celu obniżania stężenia cholesterolu są statyny.

Profilaktykę chorób układu krążenia prowadzi się przez całe życie, a jej istotą są regularne wizyty kontrolne oraz stosowanie się do zaleceń lekarskich. Po uzyskaniu odpowiednich stężeń cholesterolu u chorego, warunkiem utrzymania się tego korzystnego stanu jest kontynuowanie terapii. Dlatego w tej sytuacji nie można mówić o całkowitym wyleczeniu chorego i nie można zakończyć leczenia.

Hipercholesterolemia może przyczyniać się do wystąpienia:

  • choroby niedokrwiennej serca
  • choroby naczyń obwodowych
  • udaru niedokrwiennego mózgu
  • tętniaka aorty brzusznej.

Co robić, aby uniknąć zachorowania?

Do zasad zapobiegania hipercholesterolemii należą: zachowanie odpowiedniej aktywności fizycznej, eliminacja innych czynników ryzyka, jak palenie tytoniu, oraz stosowanie zasad zdrowej diety.

Zalecenia żywieniowe

 

Przykłady produktów, które należy spożywać, żeby zmniejszyć stężenie LDL-C i poprawić profil lipidowy,

Przykłady produktów, które należy spożywać, żeby zmniejszyć stężenie LDL-C i poprawić profil lipidowy osocza
ProduktyPreferowaneDo spożywania z umiaremDo spożywania sporadycznie i w ograniczonej ilości
produkty zbożowepełnoziarnistebiałe pieczywo, ryż i makaron, herbatniki, płatki kukurydzianeciasta, mufinki, placki z nadzieniem, rogaliki z ciasta francuskiego
warzywasurowe i gotowaneziemniakiwarzywa przygotowane na maśle lub śmietanie
rośliny strączkowesoczewica, fasola, groch, ciecierzyca, soja
owoceświeże lub mrożonesuszone, galaretki, dżem, owoce z puszki, sorbety, soki
słodycze i słodzikiniekaloryczne słodzikisacharoza, miód, czekolada, cukierkiciasta, lody, fruktoza, słodzone napoje bezalkoholowe
mięso i rybychude i tłuste ryby, drób bez skórychude plastry wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, cielęciny, owoce morza, w tym skorupiakikiełbasy, salami, boczek, żeberka, hot dogi, podroby
produkty mleczne i jajaodtłuszczone mleko i jogurtyniskotłuszczowe mleko, ser i inne produkty mleczne, jajanieodtłuszczony ser, śmietana, pełnotłuste mleko i jogurty
tłuszcz do gotowania i sosy (dodatki)ocet winny, musztarda, sosy beztłuszczoweoliwa z oliwek, oleje roślinne z roślin nietropikalnych, margaryny nieutwardzone, sosy sałatkowe, majonez, ketchuptłuszcze zawierające izomery trans kwasów tłuszczowych i utwardzone margaryny (lepiej ich unikać), oleje palmowy i kokosowy, masło, smalec, słonina
orzechy/ziarnawszystkie (z wyjątkiem orzechów kokosowych), niesoloneorzechy kokosowe
techniki przyrządzaniagrillowanie, gotowanie, duszeniesmażenie w woku, pieczeniesmażenie na patelni